САПУНЕНА БАЗА - СЪСТАВКИ

11 юни 2020
САПУНЕНА БАЗА - СЪСТАВКИ

Всички сапунени сувенири и букети със сапуни, изработени от ALGARA Art Studio, са отляти от глицеринова сапунена база, която се закупува със сертификат за произход от специализиран магазин.


В статията ще опишем накратко нейните съставки и тяхното предназначение.

1. Пропиленгликол (Propylene Glycol) - безцветна, вискозна и силно хигроскопична течност. Основно се използва като овлажнител и омекотител.

2. Вода - използва се за размесване на всички съставки.

3. Натриев Стеарат (Sodium Stearate) - това е натриева сол на мастната киселина на стеариновата киселина. Извлича се при сапунификацията на растителни масла и се използва като почистващо средство.

4. Коко Глюкозид (Coco Clucoside) - измиваща субстанция с добра почистваща и разпенваща способност. Произвежда се от растителни масла и е особено подходяща съставка при производство на продукти за чувствителна кожа.

5. Глицерин (Glycerin) - една от най-популярните съставки, използвани в козметиката. Неговото овлажняващо действие е свързано с много ясно изразените му хигроскопични свойства. Подобрява мекотата и еластичността на епидермиса. Глицеринът успокоява и овлажнява без неприятното усещане за омазняване, което създават маслата, дори и най-леките и освен това създава невидим защитен слой срещу агресията на околната среда.

6. Сорбитол (Sorbitol) - захарен алкохол, който се среща естествено в някои костилкови растения и водорасли. Промишлено днес се произвежда от царевица. В козметиката сорбитолът се счита за овлажнител и облекчава обезмазняващия ефект на повърхностно активни вещества.

7. Коко Бетаин (Coco Betaine) - принадлежи  към захарните тензиди и има стойност на рН между 5 и 6, което го прави много добре съвместим с кожата и лигавицата. Въпреки неговата нежност, той има добри пенообразуващи и почистващи свойства, и затова е идеален за бебешки продукти и почистващи продукти за чувствителна кожа. 

8. Лимонена киселина (Citric Acid) - това е слаба оргаична киселина, която се съдържа в цитросовите плодове. Тя е естествен консервант, използва се като екологичен почистващ препарат и действа като антиоксидант.

9. Титанов диоксид ( Titanium Dioxide) - това е естествено получен минерал от титанов оксид, който се използва като избелващо средство в козметиката и в продуктите за лична хигиена, които се прилагат директно върху кожата.

Важно:
Отговаря на Европейския регламент 2006/33/EG E 171

Относно съдържанието на нано частици:
В регламент EO №1223/2009 наноматериалът се определя като: "неразтворим или биологично стабилен и умишлено произведен материал с един или повече външни размери или вътрешна структура от порядъка на 1 до 100 нанометра". Вложеният титанов диоксид не попада в обхвата на това определение.


!!! Сапунената база, използвана за изработка на сапунени сувенири от ALGARA Art Studio, не съдържа SLS и SLES - както може би много от вас знаят, това са агресивни сулфати, притежаващи силни измиващи, почистващи, пенообразуващи, мастноразтворими и омокрящи свойства, които активно се използват в козметиката. Те са много евтини и често се прилагат в големи количества в измивните продукти. Прекрасно почистват кожата и косата, измивайки мръсотията и отделяния на мастните и потните жлези, а също така образуват обилна пяна, създавайки усещането, че се миете с гъст, концентриран и много скъп шампоан или сапун / душ-гел.

Вредите обаче, които тези компоненти нанасят на организма ни при ежедневна употреба, са доста повече от ползите:
- Сулфатите почистват повърността като я окисляват, а това сериозно може да раздразни кожата, да предизвика сърбеж, лющене, зачервявание, алергии и дори по-сериозни кожени заболявания.
- Сулфатите изсушават косата, предизвикват образуването на сухи, късащи се и нацъфтели връхчета, а в същото време правят косата мазна в корените, предизвиквайки необходимостта да се мие главата много по-често.
- Сулфатите през кожата проникват в тъканите и органите, в това число в очите, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, задържа се там и се натрупват, постепенно повишавайки своята концентрация, а най-страшното е, че на практика те не се извеждат от организма чрез черният дроб. !!!